Route Email

Ik ben lid maar wat betekent dat


Fietsen, voetballen, kaatsen of schaatsen. Vind je het niet alleen maar leuk om naar te kijken,maar wil je er beter in worden, dan word je lid van die club en train je je suf. Zo simpel is het.
Meestal. Wie weet levert het nog wat op. Een medaille, leuke vrienden. Vul maar in.

lidmaatschap uitvaartvereniging, wat houdt dat in?Dat je ook lid bent van de uitvaartvereniging in je geboortedorp,of sterker nog, van het dorp waar je ouders vandaan komen,weet je misschien niet eens. Tot de rekening op je bordje ligt.Huh, wat moet ik hiermee, vraag je je misschien af?
Het zit zo. Tien tegen één ben je al lid vanaf je geboorte. Zo hebben je ouders dat toentertijd voor je geregeld.
Tot je 18e ben je gratis lid, vanaf je 18e ben je zelfstandig lid en moet je contributie betalen. Vandaar de rekening.
Maar wat houdt het eigenlijk in, dat lidmaatschap? Neem een paar minuten de tijd om te lezen wat hieronder staat en je weet het.
  • Begraven of cremeren in Nederland is duur en big business. Klinkt misschien wat oneerbiedig, maar het is wel zo.Aan de dood wordt flink verdiend. Nu zijn wij als uitvaartvereniging geen commercieel bedrijf. Wij hoeven geen winst te maken en daardoor zijn wij veel goedkoper dan commerciële uitvaartorganisaties.
  • Woon je in hetzelfde dorp waar de vereniging zit, dan is het simpel. Kom je te overlijden dan wordt de bode (uitvaartverzorger) gebeld. Hij of zij regelt de hele uitvaart in overleg met de familie. Geloof me, daar zijn we goed in. Van nabestaanden horen we regelmatig dat ze het ‘eigene’ van de vereniging erg waarderen. Na de uitvaart (begrafenis of crematie) ontvangt de familie van de vereniging een nota van de kosten. Hiervan wordt de ledenkorting afgetrokken.
  • Ruwweg geschat kost een uitvaart die wij verzorgen gemiddeld tussen de €3500 en €4500. Van dit bedrag gaat de ledenkorting af (in 2016 €625). De kosten van een grafsteen vallen buiten dit bedrag. Heb je geen spaarpotje op je bankboekje staan, overweeg dan een verzekering af te sluiten die bij overlijden een geldbedrag uitkeert. Of zet elke maand een bedragje opzij.
  • Woon je niet in het dorp van de vereniging, maar wel in Friesland, dan hangt het een beetje af van waar je woont. Wij verzorgen uitvaarten in de buurt en als het vanwege de afstand praktisch gezien niet zo handig is, dan overleggen we met de vereniging bij jou in de buurt. Meer dan 200 Friese uitvaartverenigingen zijn lid van de Friese Federatie en onderling zijn er afspraken om elkaar te helpen tegen verenigingstarieven. In overleg is veel mogelijk.
  • Woon je buiten Friesland, dan zijn er geen standaardregels. Het hangt bijvoorbeeld af waar je begraven of gecremeerd wilt worden. Of wij de uitvaart nu wel of niet regelen, als lid hou je recht op de ledenkorting. Wij moeten dan wel van je overlijden op de hoogte zijn gesteld. Ook moeten wij een kopie van de uitvaartnota ontvangen.
    Dat over het lidmaatschap van onze uitvaartvereniging. Neem de punten mee in je overweging of je wel of geen lid wordt of blijft. Bedank je als lid van de vereniging, dan vervalt altijd de ledenkorting.
    Besluit je op te zeggen, doe dat schriftelijk voor 31 december, per e-mail is akkoord (penningmeester@gedenkttesterven.nl ). Per die datum word je dan uitgeschreven.
Maar van ons mag je blijven!

Hartelijke groet,

Uitvaartvereniging Gedenkt te Sterven.  Rinsumageast – Sibrandahûs
 
 
 
 
Bron: Ria Algra, DLE BerlikumEen grote liefde maakt iemand moedig.

Lao-tzu